Make your own free website on Tripod.com

Venice

Home
ATHENS NOW
EDITORIAL & CONTACT
H O T E L S (Pythefs favourites)
HELLAS (OTHER IONIAN ISLANDS) - (ALTRE ISOLE IONIE)
HELLAS (KERKYRA - CORFU)
HELLAS (CEFALONIA & ITACA)
(HELLAS) LESVOS
M Y K O N O S - DAY NEVER ENDS
(HELLAS) SANTORINI
(HELLAS) KARPENISSI
(HELLAS) PELOPONNISOS
LONDON
BERLIN
CUBA
(ITALY) FLORENCE
(ITALY) VENICE
COPENHAGEN
SAN MARINO
BUDAPEST
(ITALY) ROME - "Shopping"
SEYCHELLES
VIA Della SETA
Gastronomy (Taste Naples)
Chocomania
Sirakouses - INDA
P Y T H E F S (WHO IS HE?)
YOUR COMMENTS
HOTEL OFFERS (SKI)

venezia.jpg

170 καμπαναριά, 400 γέφυρες, 115 αίθρια, 177 κανάλια, 70.000 κάτοικοι, 14.000.000 τουρίστες το χρόνο. Μια πόλη που εμπνέει, μια πόλη η οποία κρύβει καλά τα μυστικά της και σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα. Είναι έκδηλο ότι στη Βενετία όλα γυρίζουν γύρω από την τουριστική βιομηχανία, όμως τη μοναδικότητά της παραδέχεται και ο πιο δύστροπος επισκέπτης της. Και αυτή τη μοναδικότητα προσπαθούν να διασώσουν οι εβδομήντα χιλιάδες κάτοικοί της που γνωρίζουν τις πληγές της και διαψεύδουν τις φήμες ότι κάποτε θα βουλιάξει. Διαβάζουμε με προσοχή κάποια αποσπάσματα από δήλωση του δημάρχου της κ. Paolo Costa. Η Βενετία είναι μια πόλη που έχει ανάγκη συνεχούς συντήρησης και είναι αυτό ένα έργο ευαίσθητο και υπερβολικά πολύπλοκο. Η ιστορία μιλά για συνεχείς παρεμβάσεις, χωρίς όμως πρακτικές λύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ολοκληρωτικά τεχνητό. Κάποιος εύστοχα την προσδιόρισε ως "εξαιρετικά περιοδική συντήρηση". Οφείλεται να προβλεφθεί εκτός από την οχύρωση και η συντήρηση των θεμελίων για να εμποδιστεί το εύρος και το βάθος του φαινόμενου της διάβρωσης των κτιρίων της πόλης, ενώ παράλληλα απαιτείται και η συντήρηση των δρόμων, των σχολείων, των γραφείων κ.λπ. Εν ολίγοις, ένα εγχείρημα που απαιτεί συνεχή αναζήτηση οικονομικών πόρων. Γι' αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλο τον κόσμο να συμβάλλει στο κεφάλαιο χρηματοδότησης για τη συντήρηση της Βενετίας. Η φυσική προστασία της είναι το πρόδηλο θεμέλιο για ένα μέλλον κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό. Πρέπει να προετοιμαστούμε να δώσουμε ακόμα πιο πολλά σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών, από εκείνους των μακροπρόθεσμα αναμενόμενων όπως είναι το αποχετευτικό σύστημα έως εκείνων των απαραίτητων που θα ξαναδώσουν την ανταγωνιστικότητα της ιστορικής Βενετίας όπως τα δίκτυα από οπτικές ίνες. Ο επαγγελματισμός, η ευσυνειδησία, και χωρίς πρόθεση υπερβολής, η ευαισθησία του δήμου καθίστανται ικανά να ξεπεράσουν εμπόδια και είναι εφόδια για τη σωστή πορεία των έργων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη Βενετία. Η πόλη που θέλουμε, πραγματικά, είναι μια πόλη λιγότερο εύθραυστη, πιο σίγουρη, πιο ζωντανή και συνεπώς πιο βιώσιμη. Με άλλα λόγια "παρούσα".

maskarades.jpg

αξιοθέατα

  • ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, ψηφιδωτά του 17ου αιώνα στην πρόσοψη με παράσταση του σώματος του Αγ. Μάρκου που παίρνεται από την Αλεξάνδρια. Στο εσωτερικό επίσης θαυμάσια ψηφιδωτά ενώ μη παραλείψετε να δείτε το Pala d’Oro, την αγία τράπεζα, έργο του 10ου αιώνα, από ατόφιο χρυσάφι, στολισμένη με περίπου 2.000 πολίτιμους λίθους (Είσ. 1.5 ευρώ).
  • CAMPANILE (το καμπαναριό) όπου μπορείτε να ανεβείτε με το ασανσέρ και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά (Είσ. 6 ευρώ).
  • PALAZZO DUCALE (παλάτι των δόγηδων) πολιτικό κέντρο, και φυλακές.
  • ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ (PONTE DEI SOSPIRI). Ονομάστηκε έτσι από τους αναστεναγμούς που άφηναν, όταν τη διέσχιζαν, οι φυλακισμένοι που πήγαιναν για εκτέλεση.
  • PONTE DI RIALTO με πολλά μαγαζιά και πάγκους για να ψωνίσετε σουβενίρ ή ότι άλλο.
  • ACADEMIA, ένα ενδιαφέρον μουσείο με διάφορα εκθέματα βενετσιάνικης τέχνης.

gondolieri.jpg

μοναδικές γεύσεις
 
πιάτα ψαριού στο FISCHETTERIA TOSCANA (Salizada San Giovani Crisostomo, 5719, Cannaregio) ή στο OSTERIA DA FIORE (calle dello Scaleter 2202/A, San Polo), 90 είδη πίτσας στο PIZZERIA AE OCHE (Santa Croce, 1552), τυπικά βενετσιάνικα πιάτα ψαριού και κρέατος στο DA IGNAZIO (calle Saoneri, 2749). Το φαγητό κοστίζει στη Βενετία. Μπορείτε όμως να ξεγελάσετε την πείνα σας μα τα νοστιμότατα panini (σάντουιτς) ή με κάποιο κομμάτι πίτσα σε κάποιο καφέ και απολαύστε το δείπνο σας σε κάποιο εστιατόριο. Το άλλο που κοστίζει ακριβά είναι και η παραδοσιακή βόλτα με τη γόνδολα. Για 45 λεπτά πληρώνετε 60 ευρώ. Όμως αν βρείτε κι άλλους που θα μοιραστούν τη βόλτα μαζί σας θα μοιραστούν και την αμοιβή του γονδολιέρη. Κάποια ξενοδοχεία διοργανώνουν σερενάτες με γόνδολα όπου επίσης μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα και μάλιστα μετά μουσικής επίσης με μειωμένο κόστος μια και θα τη μοιραστείτε και πάλι με κάποιους άλλους.

shopping

γυαλί - μεταξωτά - φίλντισι - χαρτί και μάσκες απασχολούν τους βενετσιάνους χειροτέχνες:

Το διάσημο μουράνο θα το βρείτε στο ομώνυμο νησί ενώ θα θαυμάσετε και τον τρόπο κατασκευής του. Ονόματα με παράδοση: Venini (fondamenta Vetrai 47, Murano), Barovier & Toso (fondamena Vetrai 28, Murano), Laguna B (Dorsoduro 3228, Venezia), L’isola (San Marco 1468, Venezia).

Δημιουργίες από χαρτί στο La Carta (San Marco 5547/A), στο Alberto Valese (San Marco 4371/A), στο Il Papiro (San Marco 2764).

Μετάξωτές δημιουργίες: M-Antiquita e Oggetti d’Arte (Frezzeria 1691 κοντά στην πλατεία San Marco). Εσάρπες, τσάντες, μαξιλάρια από μετάξι στο Venetia Studium (San Paolo 3006 και στο San Marco 2403).

Μάσκες θα βρείτε παντού, από χαμηλής ποιότητας μέχρι αληθινά έργα τέχνης. Φυσικά για τις δεύτερες το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Στο Ca’ del Sol  (Castello 4964) βρήκαμε καλής ποιότητας μάσκες ενώ το κόστος για αγορά δύο ανήλθε στα 90 ευρώ. Στο Venezia (Frezzeria 1286) κοστούμια καρναβαλιού του 17ου αι.

Γύρω από την πλατεία San Marco υπάρχουν πολλά μαγαζιά για χάζι... πανάκριβα όμως. Επίσης στο Rialto βρήκαμε καλές ιδέες για δωράκια.

maskes.jpg

δρώμενα

  • ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Συνήθως το Φεβρουάριο πριν τη Σαρακοστή γνωστό για τα πανέμορφα, πολύχρωμα κοστούμια που θυμίζουν μεσαίωνα.
  • VOGALONGA: Τον Μάιο λαμβάνει χώρα ο όχι ανταγωνιστικός μαραθώνιος κάθε είδους πλεούμενου με αφετηρία την αποβάθρα του San Marco και τερματισμό στο ίδιο σημείο.
  • Biennale της Βενετίας: Το κλασικό ραντεβού της διεθνούς τέχνης. Ξεκινάει τον Ιούνιο και τελειώνει γύρω στις αρχές Νοεμβρίου στο χώρο Giardini di Castello e dell’Arsenale.
  • Mostra του κινηματογράφου: Γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, ίσως το πιο σημαντικό γεγονός λόγω της μεγάλης απήχησής του και του διεθνούς επιπέδου του.