Make your own free website on Tripod.com

FLORENCE

Home
ATHENS NOW
EDITORIAL & CONTACT
H O T E L S (Pythefs favourites)
HELLAS (OTHER IONIAN ISLANDS) - (ALTRE ISOLE IONIE)
HELLAS (KERKYRA - CORFU)
HELLAS (CEFALONIA & ITACA)
(HELLAS) LESVOS
M Y K O N O S - DAY NEVER ENDS
(HELLAS) SANTORINI
(HELLAS) KARPENISSI
(HELLAS) PELOPONNISOS
LONDON
BERLIN
CUBA
(ITALY) FLORENCE
(ITALY) VENICE
COPENHAGEN
SAN MARINO
BUDAPEST
(ITALY) ROME - "Shopping"
SEYCHELLES
VIA Della SETA
Gastronomy (Taste Naples)
Chocomania
Sirakouses - INDA
P Y T H E F S (WHO IS HE?)
YOUR COMMENTS
HOTEL OFFERS (SKI)

Η Φλωρεντία είναι μια πόλη που επιβάλλεται να την περπατήσεις. Τα μεσαιωνικά περίπλοκα λαβυρινθώδη δρομάκια της που οδηγούν σε ελκυστικές πύλες που πίσω τους κρύβουν θαυμάσιες αυλές και κρυμμένες πλατείες, τα υπέροχα μνημεία της που βρίσκονται διασκορπισμένα σε τυχαία διάταξη και που καθιστούν την πόλη το μεγαλύτερο αναγεννησιακό εκθετήριο...

Πιάτσα ντελ Ντουόμο με τον μητροπολιτικό ναό της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε, Ανάκτορα του Βέκιο, του Πίτι, του Ρικάρντι, του Στρότσι, Πινακοθήκη Ουφίτσι, Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη, εκκλησία Σάντα Κρότσε που περιέχει τους τάφους του Μιχαήλ Άγγελου, του Μακιαβέλι, του Γαλλιλαίου και άλλων Φλωρεντινών. Παλάτσο Βέκιο, Πόντε Βέκιο. Είναι η δεύτερη, μετά τη Ρώμη, «πόλη - μουσείο»
Το 1532 έγινε πρωτεύουσα του δουκάτου της Τοσκάνης, κάτω από την εξουσία των Μεδίκων (Medici), που εξουσίασαν επί 300 χρόνια περίπου. Το δουκάτο μετά τους Μεδίκους περιήλθε στην οικογένεια των Αψβούργων της Λορένης.
Από το 1865 - 1870 η Φλωρεντία ήταν πρωτεύουσα του νέου ιταλικού κράτους. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη υπέφερε από καταστροφές. Όλες οι γέφυρες γκρεμίστηκαν από τους Γερμανούς εκτός από την Πόντε Βέκιο. Το 1944, όταν οι σύμμαχοι πλησίαζαν την πόλη πήραν διαταγή να προστατέψουν «ολόκληρη την πόλη ως έργο τέχνης πρωτίστης αξίας»

firenze4.jpg

   Ξεκινάμε την περιήγησή μας από τον καθεδρικό ναό της Santa Maria del Fiore (Duomo) ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων στον κόσμο. Το εσωτερικό του, τεράστιο, επιβλητικό και με ύφος αυστηρό. Ο τρούλος του, ένα θαυμάσιο επίτευγμα της μηχανικής του 15ου αιώνα, σημειωτέον ότι χρειάστηκε  να εφευρεθούν ειδικός εξοπλισμός και μηχανήματα για να χτιστεί, προσφέρει μια θαυμάσια πανοραμική θέα της Φλωρεντίας. Βέβαια πρέπει να βρίσκεστε σε καλή φόρμα για να αναρριχηθείτε εκεί πάνω, όμως οι τολμηροί που θα το κατορθώσουν θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν πώς κατασκευάστηκε. Οι άλλοι, που δεν έχετε και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. ακολουθείστε τον εύκολο δρόμο ανεβαίνοντας τα 416 σκαλοπάτια του πύργου της καμπάνας, κι από ΄κεί η θέα θα σας ανταμείψει. Το Βαπτιστήριο, γειτονικά του καθεδρικού ναού, οικοδόμημα του 4ου ή 5ου  αιώνα, με τις μνημειακές του πόρτες, προδίδουν την εξέλιξη από το γοτθικό στο αναγεννησιακό στιλ. Ξεκινώντας από τις νότιες πόρτες (Via Calzaiuoli) και πηγαίνοντας προς τις βορινές (Via Martelli) και τέλος προς τις ανατολικές (κατά μήκος από την είσοδο του Καθεδρικού ναού) θα διαπιστώσετε αυτή την εξέλιξη. Ο Μιχαήλ Άγγελος τις αποκάλεσε «Πόρτες του Παραδείσου». Η τέχνη του Lorenzo Ghiberti, επανάσταση στο ανάγλυφο και την όψη της ιταλικής γλυπτικής.
  Συνεχίζουμε προς την πλατεία Piazza della Signoria (πιάτσα ντέλα σινιορία) και το Palazzo Vecchio (παλάτσο βέκιο) (τηλ. 00390552768465), κέντρο της πολιτικής ζωής των Φλωρεντίνων από το 1299. Το αρχαίο παλάτι είναι ακόμη δημαρχείο κι έτσι διατηρεί τη ζωτικότητά του. Σε μια γωνιά της πλατείας εντυπωσιάζει το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ μπροστά από το παλάτι στέκει ένα τεράστιο αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ, έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Μπροστά από τον Δαβίδ, καθώς απομακρυνόμαστε από αυτόν, συναντάμε τη Loggia dei Lanzi. Η Loggia είναι μια υπαίθρια γκαλερί με υπέροχα αγάλματα. Μεταξύ τους το εντυπωσιακό μπρούτζινο άγαλμα του Περσέα, έργο του Cellini, που θριαμβευτικά κρατά το κεφάλι της Μέδουσας.
  Αριστερά από τη Loggia συναντάμε την Γκαλερί Uffizi (τηλ. 00390552388651). 1.500.000 περίπου επισκέπτες κάθε χρόνο μαρτυρούν τη σημαντικότητα αυτού του μουσείου. Είτε βρεθείτε για λίγο σ΄ αυτήν την πόλη - μουσείο, είτε για πολύ, είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι από τα πιο παλιά μουσεία του κόσμου και παρουσιάζει την μεγαλύτερη συλλογή πινάκων των αναγεννησιακών χρόνων. Έργα από προαναγεννησιακούς δημιουργούς όπως ο Giotto και προχωρώντας στους Masaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo και αμέτρητους άλλους. Τόσες αυθεντίες σ΄ ένα μουσείο, σίγουρα θα σας εξουθενώσει αυτή η επίσκεψη, γι΄ αυτό, αν υπάρχει χρόνος, σκεφθείτε μήπως μπορείτε να πάτε τουλάχιστον δυο φορές. Το έργο των έργων, η Primavera του Sandro Botticeli (1480) αλλά  και το Αγία Οικογένεια του Μιχαήλ Άγγελου και ο Ευαγγελισμός του Leonardo da Vinci είναι από τα έργα που θα θαυμάσετε εκεί. Επειδή η γκαλερί Uffizi είναι από τα σημαντικότερα σημεία της Φλωρεντίας προσελκύει καθημερινώς αρκετούς επισκέπτες, γι΄ αυτό φρόνιμο θα ήταν ή να κλείσετε το εισιτήριό σας από πριν ή να βρεθείτε στην ουρά αρκετά πριν την ώρα ανοίγματος του μουσείου, ώστε να εξασφαλίσετε την είσοδό σας.
  Ο διάδρομος που ξεκινά από την γκαλερί και επεκτείνεται ως την Ponte Vecchio και το παλάτι Pitti στην άλλη όχθη του ποταμού Άρνο, ονομάζεται il Corridoio Vasariano από το όνομα του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το Uffizi (Vasari). Εκεί θα θαυμάσετε πορτραίτα φτιαγμένα από τον ίδιο τον Giorgio Vasari αλλά και άλλων καλλιτεχνών όπως του Rembrandt και Chagall.
Βγαίνοντας από την γκαλερί Ufizzi περνάμε στην απέναντι όχθη  του Άρνο διασχίζοντας την «παλιά γέφυρα» Ponte Vecchio, το σύμβολο της  Φλωρεντίας, μάρτυρας της ιστορίας της πόλης για εκατονταετίες, κρατώντας την παρούσα μορφή της από το 1345. Πριν το 1593 στεγάζονταν εκεί αγορές ρούχων, χασάπικα και πεταλωτήρια. Μα ο Ferdinand I της οικογένειας των Μεδίκων κρίνοντας ότι δεν ταίριαζε αυτό το θέαμα με την οικία τους, διπλασίασε τα νοίκια, τα οποία μόνο οι κοσμηματοπώλες μπορούσαν να αντέξουν κι έτσι από τότε μέχρι σήμερα στεγάζονται εκεί μόνο κοσμηματοπωλεία.
  Συνεχίζουμε προς το παλάτι Pitti. Χτισμένο το 1458 από τον διάσημο τραπεζίτη Luca Pitti, αγοράστηκε έναν αιώνα μετά από τον Cosimo I των Μεδίκων, όπου αυτός και η γυναίκα του το μεγάλωσαν και είναι αυτοί που έφτιαξαν και το διάδρομο Vasari  και τους κήπους Boboli που γειτονεύουν με το παλάτι. Γενιές διαδόχων το μεγάλωσαν περισσότερο για να χωρέσει τις τεράστιες συλλογές τους. Υπάρχουν 89 διαφορετικά μουσεία σ΄ αυτό το τεράστιο οικοδόμημα. Το πιο ενδιαφέρον είναι η γκαλερί Palatine, γεμάτη με έργα του Titian, Raphael, Rubens, Tintoretto και Caravaggio. Μεταξύ των άλλων υπάρχουν μουσεία αφιερωμένα στο ασήμι, στη μοντέρνα τέχνη και στα ρούχα.
  Πίσω από το παλάτι υπάρχουν οι αναγεννησιακοί κήποι Boboli, όπως προαναφέραμε. Στολισμένοι με αγάλματα, σιντριβάνια και λιμνούλες, είναι ένα εκπληκτικό μέρος για μια ανάσα μετά από ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα. Στο βάθος θα βρείτε ένα αμφιθέατρο και ένα παλιό καφέ όπου μπορείτε να ηρεμήσετε λίγο.
Άλλα σημεία της πόλης που δεν πρέπει να χάσετε:
  Το μουσείο Bargello (είσοδος 4 ευρώ), παλάτι με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, συνήθιζε να στεγάζει τις νομικές αρχές και φυλακή, γνωστή για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων, τώρα στεγάζει την καλύτερη συλλογή ιταλικών αναγεννησιακών γλυπτών.
  Τον αληθινό Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου αλλά και τους «φυλακισμένους» του, καθώς και μια αξιοσημείωτη συλλογή πινάκων του 13ου - 18ου αιώνα θα θαυμάσετε στη Galleria dell΄Academia.
  Την «pieta» (παναγία θρηνούσα) του Μιχαήλ Άγγελου «φτιαγμένη για τον τάφο του» και την κινούμενη «Μαρία Μαγδαληνή» του Donatello καθώς και τις αυθεντικές πόρτες του Βαπτιστηρίου θα τις δείτε στο Museo dell΄Opera del Duomo.
  Επίσης η βασιλική Santa Croce η οποία σχεδιάστηκε το 1295 από τον Arnolfo di Cambio σε στιλ γοτθικό της Φλωρεντίας.
  Piazzale Michelangelo. Μια πολυσύχναστη τεράσια πλατεία σ΄ ένα λόφο απ΄ όπου έχετε θαυμάσια θέα προς την πόλη αλλά και των γύρω λόφων. Εκεί βρίσκεται και ένα όχι και τόσο εμπνευσμένο μνημείο αφιερωμένο στον Μιχαήλ Άγγελο. Βρεθείτε εκεί περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος.

firenze3.jpg

Αγορές
Οι Φλωρεντιανοί λατρεύουν τις αγορές τους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των τάξεων συνωστίζεται κάθε τρίτη από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην Mercato delle Cascine που εκτείνεται περίπου στο 1 μίλι στην όχθη του Άρνο. Συναντάμε τους πρώτους πάγκους στο ύψος της γέφυρας Amerigo Vespucci και τους τελευταίους κοντά στο Ponte all΄Indiano. Εκεί θα βρείτε ρούχα, αρώματα, οικιακά είδη, τρόφιμα κ.ά. Επίσης στη Via dell΄Ariento θα βρείτε την επίσης γνωστή και αγαπητή στους Φλωρεντιανούς Mercato di San Lorenzo, η οποία είναι ανοιχτή όλη μέρα, κάθε μέρα εκτός Κυριακής και Δευτέρας, με ρούχα, τσάντες, παπούτσια, ζώνες, κοσμήματα, σουβενίρ κ.ά.  Η Mercato delle Pulci με αντικείμενα παλιά, γραμματόσημα, κοσμήματα κ.λπ. όλες τις μέρες εκτός Κυριακής.
Στη Via Tornabuoni θα συναντήσετε μεγάλα ονόματα της υψηλής ραπτικής, όπως Armani, Ferragamo, Versace, Gucci, Louis Vuiton, Cartier, Hermes. Για δώρα και σουβενίρ ειδικεύεται η αλυσίδα καταστημάτων Il Papiro (ένα στη Via de΄ Servi, ένα στην Piazza del Duomo κι άλλο ένα στη Via Cavour). Χειροποίητα κεραμικά θα βρείτε στο Sbigoli Terracotte στη Via San Edigio 4/R. Κοντά στο Ponte Vecchio στη Via Maggio και στη Via Santa Spirito αντίκες.
Επίσης το μεγάλο πολυκατάστημα La Rinascente στη Piazza della Republica προσφέρει αξεσουάρ μόδας, καλλυντικά και δυο ορόφους με αντρικά και γυναικεία επώνυμα ρούχα. Δερμάτινα στην περιοχή του Santa Croce.

firenze1.jpg

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ
 
Στη via della Vigna Vecchia το Acqua al 2 είναι ένα σημείο που φημίζεται για την καλή του κουζίνα και το καλό κρασί του. Δύσκολο να βρεις τραπέζι καθώς αρκετοί επώνυμοι που έχουν περάσει από αυτό, το έχουν κάνει διάσημο και ακριβοθώρητο. «Η Φλωρεντία στο πιάτο σας» αλλά και στα πόδια σας». Παραδοσιακή κουζίνα αλλά και θέα στο Terrazza Brunelleschi στο τελευταίο πάτωμα του ξενοδοχείου Grand Hotel Baglioni κοντά στο σταθμό Santa Maria Novella.
Ακόμα μας συστήσανε:
το Mario στη καρδιά της αγοράς San Lorenzo (Via Rosina 2/R).
το Sostanza, αυτή την ιστορική τρατόρια με το σπιτικό φαΐ (Via del Porcellana 25/R).
το Caffe Concerto στην όχθη του Άρνο με αισθησιακή ατμόσφαιρα και διεθνείς γεύσεις (Lungarno Colombo 7, κλειστό την Κυριακή)
το Il Contadino με φτηνή και πολύ γευστική κουζίνα (Via Palazzuolo).
Μια φτηνή λύση για φαγητό είναι και τα σάντουιτς ή οι πίτσες που θα βρείτε και στην αγορά του San Lorenzo.
Η πίτσα πουλιέται με τη φέτα και η τιμή της εξαρτάται από το βάρος του κομματιού. Προτείνουμε το Pizza al taglia στη via de Pucci.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - HOTELS
 
Grand Hotel (5 stars, τηλ.: 0039055288781). Savoy Hotel (5 stars, τηλ.: 0039055283313). Elvetia & Bristol Hotel (5 stars, τηλ.: 0039055287814). Albergotto Hotel (3 stars, τηλ.: 00390552396494).
 
PYTHEFS RECOMMENDS:
 
- Eπίσης οικονομικό και από ότι μας είπαν πολύ φιλόξενο, ταξιδιώτες τους οποίους το συστήσαμε, είναι το Hotel Romagna (Via Panzani, 4) Tel. ++39 055211005 - Fax. ++39 0552396105
E-mail: info@hotelromagna.it -
www.hotelromagna.it 
και μάλιστα είναι ιδιοκτησία μιας περίφημης ελληνίδας της κυρίας Στέλλας Μακρίδου, η οποία θα σας δώσει ότι πληροφορία χρειάζεσται για την καλύτερη διαμονή σας στη Φλωρεντία.
 
- Μια άλλη οικονομική λύση, κοντά στον σταθμό των τρένων, και παρ' όλο που εκ πρώτης όψεως δεν το δείχνει, αλλά είναι πολύ καλό είναι το Hotel Aurora (Via Luigi Alamanni, 5)  tel. 0039 055 210283, fax 0039 055 210282  web: http://www.hotelaurora.info, e-mail: mailto:info@hotelaurora.info

firenze5.jpg

firenze7.jpg

firenze8.jpg

duomo.inside.jpg

SHOPPING IN FLORENCE

The top designer names like Ferragamo, Gucci, Furla, Coveri, and Versace, can be found in the elegant area between Via Tornabuoni and Via della Vigna Nuova. While stylish bargains are in plentiful supply in the markets and department stores. Expensive shoes may be bought in the Via dei Calzaiuoli and cheaper shoes in the Borgo San Lorenzo.

More than the designer names in clothing, I fell in love with the pen and paper shops devoted entirely to books and writing. Pavone, Robbiana, Giglio, Primavera and Fuiornetina are some of the names of the traditional Florentine paper designs featuring patterns of spring flowers, fruit, marbled waves, roses, and the symbol of Florence, which date back to the Renaissance period, and adorn handmade, leather bound books. In certain designs, powdered gold is added during the final stage of print, which gives the papers a deep and rich glow.

Calligraphy pens, fountain pens and envelope seals are displayed alongside paper cut-out theatres featuring Pinocchio and various comic figures, while miniature wooden writing desks and book shelves adorned with tiny books, pens, ornaments and paintings, turn these shops into intriguing dens of creativity. One of these shops is the Giannini workshop and store on Piazza Pitti, 37, where you can ask to visit the workshop on the first floor (founded in 1865), before purchasing a notebook similar to those used by Elisabeth Barrett-Browning, who lived in the Casa Guidi, just around the corner.

firenze14.jpg

firenzehigh.jpg

firenze2.jpg

WHERE TO EAT
In the via della Vigna Vecchia Acqua 2 is a point that is famous for its good cuisine and its good wine. Its a bit difficult to find a table as enough eponymous have passed from this, and made it famous. "Firenze in your dish" but also "in your legs ". Traditional cuisine and also view, in the Terrazza Brunelleschi in the last floor of hotel Grand Hotel Baglioni near in the station Santa Maria Novella.
- the Mario in the heart of the market of San Lorenzo (Via Rosina 2/R).
- the Sostanza, this historical trattoria with the home cooking (Via del Porcellana 25/R).
- the Caffe Concerto in the bank of Arno with sensual atmosphere and international flavours (Lungarno Colombo 7, closed Sunday)
- the Il Contadino with cheap and very delicious cuisine (Via Palazzuolo).
 A cheap solution is pizza. Is sold in slices and its price depends on the weight of the piece. We propose the Pizza al taglia in the via de Pucci.

firenze6.jpg

firenze10.jpg